Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02 01:21 - Позиция - да легализираме проституцията
Автор: georgealeksandrov Категория: Политика   
Прочетен: 929 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 10.02 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                     Здравейте отново,
отдавна не съм писал, реших да хвърля камък в блатото. Знам, че ще втрещя много моралисти, но искам да предложа следното - да легализираме проституцията.
Въпроса за проституцията има три измерения - морален, икономически и социално--практичен.

Започвам с моралният (да оставим настрана факта, че морала е абстрактно понятие) - няма страна, която да се е преборила с проституцията. Като започнем с  с радикални мюсюлмански държави като Иран  и Саудитска Арабия, в които има нравствена полиция и...познахте има и проституция; минем през европейски държави като Германия ,Холандия, Норвегия, Австрия и Швейцария; и стигнем до щата Калифорния, САЩ. Проституцията е една от трите най-стари професии. След търговията, тя си оспорва второто мясот с шпионството. Исус Навин пратил двама шпиони да огледат Йерихон, и една проститутка ги укрила. Това станало приблизително 1200 г. пр. н.е.
image

Тера Патрик  с истинско име Линда Ан Хопкинс е културно явление. Смятана е за "кралицата на порното" има над 15-20 милиона долара и куп награди. Макар да се е оттеглила успява да инвестира успешно парите си.  Днес е на 47 години и е икона в света на порноиндустрията

Вторият въпрос е икономическият въпрос. В Германия печелят 16 милиарда годишно от проституция - данък за хазната-. В САЩ приходите от порно са 10-15 милиарда, а само от интернет порно са 2,8 милиарда а по света - над 4,5 милиарда.
Това са пари от сивия сектор. Те могат да се осветлят, да се обложат (като хазарта) и да отидат за полезни цели - по-високи майчински, помощ на жени в трудно положение, помощ на жени жертви на домашно насилие и пр. Според неофицалнни данни в България се въртят около 3,5 милиарда от проституция, а ние самите сме водеща страна в ЕС по този сектор. МВР предполага към по-скромни числа ...2 милиарда годишно. т-е. колкото бюджета на София или на НЗОК.
Третият аспект е социално -практичният. Независимо дали ни харесва това е културен и социален феномен. Проституция има в цял свят. Колкото и да ни е странно една част от тези жени избират професията доброволно. На практика има три групи проститутки - момичета по Лъвов мост, Околовръстното и пр. които се предлагат на тираджии за по 25-30 лева за 15 минути. Те са най-уязвимата група - нямат отпуска, нямат болничин, сутеньора може да ги пребива когато пожелае работят на крак.
Вторите са момичетата в стрийптиз клубовете и клубовете за еротичен масаж. Цената за стрийптиз варира между 350 и 500 лева за по-печените девойки и 250 - за не толкоз печените. Цената за масаж с "хепиенд" или "BJ/Blow Jow, т.е. "свирка" е 500 лева. Тези момичета в много отношения са привилегировани защото действат по хотелите и скъпи салони.
Третата група са висшата проституция. това са разни скъпи моделки и ескорт момичета, които с лекота си докарват по 4000-5000 лева за това че отиват на парти в някое закътано имение с всички екстри и там правят секс.
Много от проститутките сами избират тази професия. Дали са подведени, дали не преценяват рисковете - това не мога да кажа. Но има и такива които разсъждават "добре де, имам 20 години активен живот, на ден ще изкарвам по 1000-2000 лева, майка ми с нейната почтеност не може да изкара повече от 2 лева на ден. Ще рискувам". Някои - малко от тях - като Тера Патрик, Ария Джовани, Съни Леоне,Ребека Линарес, Сторми Даниълс и пр.  стават милионерки от проституция или порно. Разбира се за мнозинството въпроса не стои така.
image
Тера Патрик в златните ѝ години -2008-2009

Та да се върна на третият аспект - социално-практичният. Съзнавам, че тези жени са в риск. Ама те са в риск и сега. Като легализираме проституцията ще минимализираме рисковете.
Първо проституките по Околовръстното ще изчезнат. Проституките ще престанат да набиват крак, ще бъдат регистрирани по заведения (сега те се представят за масажистки, стрийптизьорки или екзотични танцьорки). МВР ще има точни сводки колко жени проституират и ще може по-ефективно да ги защити. Тези жени ще имат право на душ кабина и хигиена, на здравни осигуровки и медицинско обслужване (много проститутки забременяват, но нямат право на доктор), на отпуск, а най-добрите сами ще си подбират работното време. Тези хотели ще имат камери и охрана, и за момичета ще е много по-безопасно някой луд да не ги застреля. А и за клиентите ще е по-безопасно да знае, че момичетата са проверени за венерически болести.
image

Ето пример за една една жена, която е продавала тялото си и е пожънала успех


Разбира се може като щрауси да си крием главата в пясъка. Да казваме, че е неморално, противозаконно и пр. Ще добавя, че НПК в България не е пипан от 70-те години на XX век - не говоря за козметични промен със съмнителен ефект. Това е половин век. Хората сексуална революция направиха ние спим.Разбира се ще трябва да се променят някои членове по НПК. Например че ако доброволно правиш секс срещу заплащане не си престъпник, както и че на проститутките не бива да се вменява вина като на сводника. Както и че не може проститутките да се осъждат заради безделие- този член по НПК е от Татово време.

Тъжното е, че никой не иска да направи нещо по въпорса. И ако за консервативни партии от типа на ВМРО и ДПС е нормалон да са против,, то за БСП които минават за леви и за либералитет на ПП-ДБ е абсурдно, че те не желаят едно по-съвременно законодателство. То ще бъде и в интерес на жените, и на клиентите и на държавата. Уви, всички се страхуват от моралната присъда на електората. Масово имаме политици с меки........банани.
Вече чувам воя на Мая Манолова и Корнелия Нинова иззад ъгъла - как се осмелявам да предложа легална проситтуция. Никой не иска да направи решителната крачка.
Дано по-скоро имаме за политици мъже с топки и жени с гръбнак.



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Жоро, изненадваш ме!
10.02 08:57
Това за добро утро!
Законът е врата у поле, казват шопите Може и да не минаваш през нея
Проституцията, от всякакъв вид, дори и без закон, се шири, най- успешно във високите етажи на власта и дава тон на останалите проститутки!
Какво, грози ги печат на задника, публично излагане или затвор?
Само си припомни, колко проститутки минаха от една партия в друга, някои не оставиха партия, в която да не членуват
Колко комуняги станаха демократи? Те не са ли такива?
Даже един бивш комсомолски секретар, после президент каза преди няколко дни че правилно е да се гледа на запад, а не на изток?

Сега, ако искаш действащите проститутки във всички направления да бъдат легализирани, като в личната им карта е вписано, че са такива, това е умна идея!
Така може и партия на проститутките да си направят, няма да кръжат като еничари около ДПС и със сигурност ще печелят изборите
Ще има политическа стабилност!
И на Бати Б, онази цинична приказка, няма да звучи така, а ще се актуализира, като проста проститутка!
цитирай
2. dobrodan - Че си прав - прав си.
10.02 10:45
Обаче това изобщо няма да повлияе на бюджета, сигурен съм :):):).
цитирай
3. georgealeksandrov - Политическото номадство
10.02 15:11
си има своите слабости. - и аз не ги одобрявам. Но е несъпоставимо с проституцията, доколкото проститутките продават телата си. По-скоро проституцията е съпоставима с наемните убийци, които рискуват живота си за повече пари.
Принципно има различни начини човек да се бори с политическото номадство. Не искам да ги обсъждам в тази тема, за да не я разводнявам. Един от тях вече е приложена - забраната в парламентарният живот като напуснеш една ПГ да идеш в друга. За жалост това няма как да се приложи и в партийният живот, защото човек има право да еволюира в идеите си.
Да се върна към темата - това което искам е проститутките да се легализират, като се регистрират в полицията. Да бъде криминализирана проституцията "на крак" пред тировете, на жените да се осигурят нормални условия в заведения, а бизнеса - като всеки бизнес - да излезе от сивия сектор и да се облага от държавата.

@Dobrodan - ако политиците искат да "побългарят" нещата няма да повлияе. Но добрите практики в други страни показват, че това са свежи капитали, които могат да се използват за полезни дейности - ВКЛЮЧИТЕЛНО и в помощ на самите проститутки. Алтернативата е тези пари да си бъдат в сивия сектор и да се правим че масажистките, стрийптизьорките, еротичните танцьорки не са проститутки, и че голяма част от моделките не са "ескорт момичета", т.е. висши проститутки. Лично за мен е странно да облагаме хазарта, а да не облагаме проституцията.


цитирай
4. 1997 - Знаеш ли вица за "секс по български"?
10.02 17:52
Дето нашенец отишъл в западен бардак и поискал секс по български. Мадам го взела за да научи нещо, а когато нашия излязъл, проститутките попитали какво е новото в асортимента, а мадам отвърнала : Обикновено e“не, ама не се плаща.
Хубавото у нас е, че курва“ъка е легализиран. Ако някой иска да плаща, нека си плаща на тия- нашите. Че то и медицинското им обслужване е уредено, и законът ги пази... ако станат проститутки, само сводници ще им взимат парите и ще им излезе лошо име.
цитирай
5. georgealeksandrov - нашето не е легализирано
10.02 18:17
А ку-валък не е уреден. Или по-скоро - уреден е, за една малка част от тях - "средния" ешелон - масажистките и стрийптизьорките и висшия - моделките. Обаче за най-нисжия ешелон са неуредени нещата. Сводника може да ги пребива, висят на крака при тировете, не знаят кой е болен, може да гу убият.... И да - държавта трябва да взима пари от този занаят, въпреки че е мръсен. Не си спомням кой римски император бе предложли да го обложат с данъци. Спомняма си обаче друго - Тит обложил обществените тоалетни с данък и възмутеният му син поискал да го отмени, а той му поднесъл под носа една монета от новият данък и казал.

"Виж - парите не миришат"
цитирай
6. 1997 - Погледни Наказателния кодекс
10.02 21:44
в него на 6 места са защитавани правата на "занимаващи се с проституция" и никъде това не се преследва.
Наказуемо е сводничеството
Чл. 155. Който склонява друго лице към проституция или свожда към блудствени действия или съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

Камъкът не е в блатото.
цитирай
7. georgealeksandrov - За сводниците не съм коментирал
10.02 22:59
Само допреди 2 години имаше текст който позволяваше на полицията да задържа тези жени за безделие (мисля че беше 329 по НК). Не съм сигурен дали напоследък не падна, но все още имаме много рестриктивно законодателство на тази тема.
Няма и най-малки опити да се легализира проституцията или поне порното - като пърав стъпка - чрез регистрация в полицията; задължение на сводниците да осигуряват нормални условия и пр. на проституките и пр.

Впрочем аз съм и против чл155 - няма как да задължиш сводника да осигурява здравни вноски на жените, да следи за тяхната безопасност, бременност, хигиена, ако си кримивализирал деянието му. Колко сводници с попаднали в затвора в България? Смешно малко, защото са с протекции. Ще се подобри ли положението на проститутките ако това стане легален бизнес - да, ако се направи по правилният начин. Ще се подобри ли положението на клиентите? - да те биха знаели коя проститутка е болна, освен това биха могли да осъдят сводникса; ще се подобри ли състоянието на хазната? -определено да - това е бизнес за милиарди. Ще бъде от полза за всички нас и крачка напред - да, ще бъде. Но се иска смелост и разчупено мислене.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgealeksandrov
Категория: История
Прочетен: 136258
Постинги: 75
Коментари: 228
Гласове: 172
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930