Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2023 10:17 - Малко размисли за насилието
Автор: georgealeksandrov Категория: Политика   
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.08.2023 10:27




  Тъй като темата за насилието стана актуална напоследък - особено с изцепката на Вежди Рашидов - ми се иска да напиша някой ред, защото нещата хич не са черно-бели.
По принцип Вежди изобщо не трябваше да става депутат, преди години когато той бе общински съветник паркира неправилно, полицаят му състави акт (2001г.), той тресна юмрук в лицето на полицая и.... полицая.излетя от работа . Във всяка нормална държава би имало последствие за Вежди Рашидов, но не и у нас. Нейсе.
  Нейсе. да поговорим конкретно за насилието.
 Изказването на Вежди Рашидов, макар и цинично е донякъде вярно....но само що се отнася до Холивудското общество и неговия "мейнстрийм" Това общество дори не е представително за САЩ, то е под процент от от цялото им население и почти изцяло живее в имения в Калифорния. Специално за Холивуд съм съгласен - там наистина се мина в крайност, жени които преди 15-20 години са се съгласили да получат роля или пари, срещу секс изведнъж се сетиха, че е имало принуда (че има - има, но те са се съгласили). При това имаше и доста оклеветявания - примерно Тайсън го осъди една жена, веднага се появиха още десет да го съдят за пари. Проблеми имаха Джони Деп, Кристиано Роналдо, Доналд Тръмп.......Да, в Холивуд се прекали - както отбелязаха и Катрин Деньов, Бриджит Бардо и пр. случаите с Азия Ардженто и  Ариен Форниа(секс тормоз от страна на две от основателките на Mee Too), Сторми Даниълс (неспазване на договор за конфидециалност), Ванеса Паради, Катрин Майорга (оклеветяване) и пр. доказаха, че има защо Европа да е скептична.
 
  Но тук случая е друг! Първо не става дума за някакъв рекет от типа "ще получиш роля или пари, срещу секс". Не тук става дума за бой и тормоз. Никоя нормална жена не се съгласява с такова нещо. И няма никаква причина която може да оправдае насилието. В нета чух шокиращи коментари от типа "той е добро момче, тя го е изнервила" и "всички ще се срамувате като разберете каква е".(Добрите момчета не бият жени. И си сдържат нервите!) Каквато и да е една жена - дори най-долната проститутка - това не ти дава право да я биеш. Точно както в случая с Иванчева множество хора не можеха да разберат, че дори тя да е терористка и серийна убица пак има човешки права. Човешките права са висша ценност. И няма нищо, което може да оправдае потъкването им. Ако една жена изневерява мъжът разбира се има правото да се раздели с нея. Донякъде бих разбрал, ако на свой ред изневери демонстративно. Но да биеш една жена е назадничаво (с бой нищо не се решава) и ни връща в една друха епоха за която не искам да помисля. Да, биенето на жени е характерно за Ориента,  където жената все още е собственост на мъжа, но все се надявах, че не сме Ориент. При все това е срамно да се говори, че "всчки ку--и изведнъж се сетиха". Не, те не са се сетили, просто години наред МВР криеше, съда и прокуратурата тупкаха дела и сега понеже се разшумя и трябва да се покаже че работят излязоха нещата неяви. Вероятно случаите на насииле са поне пет пъти по толкова, но има много нерегистрирани.


Разбира се дали недомисленият нов закон ще реши проблемите на обществото е съвсем друг въпрос. Не, няма да ги реши, защото е прибързан, популистки, писан на коляно, под натиска на улицата. В него има сериозни пропуски и недомислици (правя уговорката, че не съм юрист или дори юристконсулт).
На първо време законът се фокусира върху домашното насилие, пропускайки всякакво друго насилие - например полицейското или между съседи
на второ време НК се нуждае от спешни поправки - например в частта за сексуалния и психическия тормоз. Както забеляза обмудсмана Дияна Ковачева всяко действие, което унижава някого следва да бъде наказвано. Също така имаше разумни предложения на адв. Екимджиев, че трябва специален член в НК (наказателния кодекс), засягащ особената жестокост, с койт тя да се криминализира.  Също така е любопитно, че огромна част от насилниците са рецидивисти, които имат поне две провинения, понякога по три, четири, дори пет....пускат ги условно, пробация, с гаранция и пр. Разбира се превенцията има смисъл, но за мен когато един човек е рецидивист и е показал чувство за безнаказаност и желание да затвърди своите криминални наклонности е абсурдно да го пускаш. Ако трябва - сложи му гривна на крака и го дръж под домашен арест. Ако не - мярка неотклоние задържане под стража. Бих добавил и че трябва публичен регистър за такива хора. За такива хора 72 часа не са достатъчни. Да, това не е панацея, но ще облекчи проблемите

Следва да отбележим, че проблема за домашното насилие се концентрира върху жените, защото повечето жертви са жени, но психически (и сексуален)тормоз например може да се упражнява и върху мъж. Също така промените през закона за домашното насилие не са решаващи, защото трябва цялостно Наказателният и Наказателно-процесуалният кодекс да се разгледат - и не само в частат за насилието, а изцяло( например за Интернет измамите). Но това е доста по -пипкава работа, отколкото само да говориш, че Гешев ти е крив.
 В сега заложения закон влязоха и откровени тъпоумия. Бе въведено понятието "интимна връзка". Следва да уточним че това е разтегливо понятие - ако заведа момиче на ресторнат вече съм интимен с него, дори да не сме правили секс. Също така в закона влезе понятието "трайна връзка" - още едно тъпоумие. За Баба ми 5 г.. заедно не е достатъчно, а Бритни Спиърс след една пиянсак вечер се ожени и на другата пожела анулиране на брака. Незнайно как вносителите стигнаха до цифрата "60 дни", което е поредното тъпоумие. Нито е ясно защо точно 60 дни, нито какво става ако насилието стане на 59 ден, нито как ще се измерва с часовник и от кой момент - от моменат на първата целувак или на секса. И как ще се доказва? Закона спешно трябва да бъде прецизиран. Разбира се това не значи, че съм "за" насилието, нито пък подкрепям изцепките на Вежди. Всеки трябва да си носи отговорност. Твърдо съм противник на насилието. Но има спешна нужда от ремонт на Наказателния кодекс и подзаконовите му актове. Този ремонт не бива да се бави, но и не бива да се пише на коляно под натиска на улицата.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealeksandrov
Категория: История
Прочетен: 136181
Постинги: 75
Коментари: 228
Гласове: 172
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930